31. toukokuuta 2015

Eka IVF

Nyt on siis ensimmäinen ivf-hoito menossa. Kaikki alkoi sillä, että pari viikkoa sitten aloitin suprecur-sumuttelut sammuttamaan minun oma hormonitoiminta. Olin ennen hoidon aloittamista Helsingissä ystäväni luona ja tarkoitukseni oli, että olisin aloittanut lääkkeen siellä. En tajunnut yhtään kuinka harvinaisesta lääkkeestä oli kyse ja että suurimmissakaan apteekeissa ei lääkettä välttämättä ole valikoimassa. No perjantaina lähdettiin sitten apteekkiin hakemaan lääkettä, sillä sunnuntaina oli aloituspäivä. Heti ensimmäisestä yliopiston apteekista sanottiin, että heillä ei ole sitä tällä hetkellä paikalla, eikä missään muussakaan yliopiston apteekissa pääkaupunkiseudulla ole sitä. Käytiin vielä parissa muussa vähän isommassa apteekissa keskustan alueella, jotka eivät kuuluneet kyseiseen ketjuun mutta sama vastaus saatiin niistäkin. Jos olisi ollut arki, apteekit olisivat voineet tilata lääkkeen, mutta tässä tapauksessa olisin saanut sen vasta maanantaina tai tiistaina. Hieman meinasi epätoivo iskeä. Kaiken lisäksi kotipaikkakuntani apteekissa oli suprecuria valmiina. Asia ratkesi lopulta niin, että varasin suprecurit kotiapteekkiini ja lähdin kotiin jo päivää aiemmin kuin oli tarkoitus, joten pääsin aloittamaan sumuttelut suunnitelmien mukaan sunnuntaina. Kahden suprecur-sumutteen lisäksi ostin samalla Gonal-F:t.



Suprecurin käyttö on sujunut ihan hyvin. Oikeastaan ainoa hankaluus on ollut yrittää muistaa sumutella suurin piirtein tasaisin väliajoin neljä kertaa päivässä. Vuorotyön vuoksi ajat ovat hieman heitelleet, sillä aina ei vaan pysty/muista irrottautua töistä edes siksi aikaa, että saisi otettua sumutteet juuri tiettyyn kellonaikaan. Ja muutenkin koko minun päivärytmi vaihtelee niin paljon, kun välillä herään ennen sian pieremää töihin ja välillä taas nukun puolille päivin. Pitääkin tässä pohtia, että miten järjestän lääkkeiden otot nyt seuraaville päiville, sillä huomisesta lähtien on taas muutama yövuoro.

Suprecurista ei tullut mitään elämää haittaavia haittavaikutuksia. Oikeastaan ainoa haittavaikutus oli se, että seksihalut hävisi. Toisaalta mistä sitä tietää oliko se edes lääkkeen sivuvaikutus vaan esimerkiksi vain seurausta hoidosta johtuvasta stressistä tai jostain muusta. Mutta ei siis mitään sen kummempaa. Olin todella yllättynyt, ettei mitään vaihdevuosioireita tullut.

Viime keskiviikkona oli eka ultra ja kaikki näytti olevan niin kuin pitääkin ja lääkärin vastaanotolta jatkoin hoitajan vastaanotolle "harjoittelemaan" pistämistä ja kynän käyttöä. Nehän toki olivat tuttuja jo ammattini puolesta, eikä itseä pistäminen ollut sen kummempaa kuin muitakaan. Olin positiivisesti yllättynyt, että se ei käynyt yhtään kipeää, sillä pregnylin pistäminen inssien yhteydessä on aina tuntunut niin kurjalta kirveilyineen yms. Hoitosuunnitelman mukaan aluksi annostus on 112,5 milj.IU joka päivä toiseen ultraan saakka. Minun käsityksen mukaan tuo oma annostus on melko pieni, mutta toisaalta olen itsekin hoikka ihminen. Mieluummin kuitenkin varovainen aloitus ja tarvittaessa annosnosto. Suprecur jäi jarruhoidoksi puolet pienemmällä annoksella.

Nyt neljän pistoksen jälkeen ainoana sivuvaikutuksena on ollut lievää päänsärkyä. Se on onneksi pysynyt tosi lievänä ja mennyt aina nopeasti ohi ilman lääkkeitä. En ole edes perehtynyt, että minkälaisia haittavaikutuksia kyseisellä lääkkeellä voi olla ja mietin, että en välttämättä viitsi enää perehtyäkään. Tietysti minulle tuttu vaikea haittavaikutus on hyperstimulaatio, jota sairastavia naisia on tullut hoidettua jonkin verran opiskelu- ja työhistoriani aikana. Sehän se tietysti pelottaa kovasti, sillä olen käytännössä nähnyt kuinka vaikeasta tilasta siinä pahimmillaan voi olla kyse.

Minua kiinnostaisi tietää, että minkälaisilla annoksilla muilla on gonal-f:n pistäminen alkanut? Tuliko teillä mitään sivuvaikutuksia?

Note to self: Muista ensi kerralla hankkia lääkkeet hyvissä ajoin, ettei tule kiiire :)



10 kommenttia:

  1. Minulla oli sumutuksessa Synarela. Kävi samalla tavalla että lääkettä ei ollutkaan kotikaupungin apteekeissa. Sain kuitenkin tilattua ja olin heti ysiltä apteekin avattua oven takana ja juoksin työpaikan vessaan sumuttamaan ekat sumut. Seuraavien lääkkeiden hankinnassa olin ajoissa. Olin kuitenkin aina tottunut siihen että siihenastisessa elämässäni oli jokaista tarvitsemaani lääkettä löytynyt suoraan hyllystä. :o Ja nuo lääkkeiden hinnat - huh huh. Onneksi on lääkekatto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostipa tutulta :) Ja tuo lääkekatto on kyllä hyvä, sillä lääkkeet ovat kyllä järkyttävän kalliita!

      Poista
  2. Mulla ensimmäisessä hoidossa gonalin alotus annos oli 150 ja nostettiin sit ultran jälkeen. Nyt viime hoidossa alotin annoksella 225 mutta siitä tosiaan sit tulikin hyperstimulaatio ja olin sairaalassa sen viikon.
    Noi sivuvaikutukset unohtaa nopeesti mitä noista tulee mut toi päänsärky kuulostaa liiankin tutulta :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saapa nähdä nyt parin päivän päästä toisessa ultrassa, että pitääkö minultakin annosta nostaa. Vaikeahan se on lääkäreillä arvioida annosmääriä, sillä se on niin yksilöllistä, kuinka kroppa reagoi mihinkin annokseen. Siitä tietysti ikävänä seurauksena nuo hyperit.
      Kovasti tsemppiä sulle teidän yrityseen! :)

      Poista
  3. Minulla annos oli 125 IU, ja se toimi liiankin hyvin. Sivuvaikutuksia mielestäni ei tullut, mitä nyt sitten tuli oireita, kun munasarjat alkoivat kasvaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuinka nopeasti sinulla alkoi tulemaan oireita munasarjojen kasvamisesta?

      Poista
    2. Taisi olla niin, että ns. "kuukautisturvotus" ei koskaan kunnolla laskenutkaan, ja ihan muutamassa päivässä alkoi tuntua että munasarjojen seudussa on jotain ylimääräistä, ja sitten sellaista pistelyä...

      Poista
  4. Mulla oli 150IU jolla vastetta tuli ihan hyvin, 9 päivää taisi gonal f pistokset olla, orgalutran 4 päivänä. Munasoluja saatii 13 mikä oli ihan hyvä, kun vasen munasarja on jostain syystä laiskempi. Mitään hyperin oireita ei tullut

    VastaaPoista
  5. Annostus taisi olla sinulle aika optimi :) saa nähdä pitääkö minulle annosta nostaa tokassa ultrassa, sillä vaikuttaa että oma annokseni on melko pieni verrattuna teihin muihin.

    VastaaPoista
  6. Itsellä aloitettiin juuri maanantaina Gonal-F 125 annoksella. Maanantaina ensimmäinen uä ja katsotaan miten käy. 4pv menossa ja vatsanipistelyä on ollut ei muuta. 🙂

    VastaaPoista