14. kesäkuuta 2014

Tutkimukset edistyy

Päätettiin tosiaan tehdä nämä tutkimukset julkisella puolella rahan säästön vuoksi ja minä olen käynytkin jo opiskelijaterveydenhuollossa, jossa joitain tutkimuksia on jo tehty. Nyt tuli sitten aika Naistentautien poliklinikalle, jossa ilmeisesti olisi tarkoitus tutkia loputkin. Tekemättähän on siis vielä ultra ja munanjohtimien aukiolotutkimus. Ikävä kyllä aika meni vasta syyskuun loppupuolelle, että odottelua siis tiedossa.

Pikkuhiljaa on alkanut ärsyttämään nämä tutkimukset, sillä kaikki tuntuu olevan vaan niin säätämistä. Ensin opisk.th:n lääkäri (kuulema kokenut) ohjasi, että minun tulisi mennä ottamaan verikokeet ovulaation aikaan, johtuen progestroni-tutkimuksesta. Itse aloin kuitenkin kotona muistelemaan, että eikö s-prog pitäisi nimenomaan ottaa loppukierrosta, sillä ovulaation aikaanhan se ei vielä ole edes noussut. Minulla on ollut loppukierrosta tiputteluvuotoa, joten siitäkin syystä olisi mielenkiintoista nähdä, paljon progesteroni silloin on, sillä epäilin tiputteluvuodon johtuvan keltarauhasen vajaatoiminnasta. Tarkistin eri sairaaloiden ohjeista ja olin oikeassa, tutkimus tulisi tehdä loppukierrossa. Päätin sitten omavaltaisesti varata labrat loppukiertoon ja laitoin siitä viestin lääkärille ja hän vastasikin että se on ok. Mistähän se lääkäri repäisi sen oikean ajankohdan olevan ovulaatio?

Seuraava asia mikä on ärsyttänyt on, että tämä sama lääkäri sanoi, että ei tee minusta lähetettä erikoissairaanhoitoon ennen kuin mieheni on käynyt siemennesteanalyysissa ja koska mieheni ei ole enää opiskelija, hänen tulee hakeutua tutkimukseen työterveyden kautta. Työterveyslääkäri ei voinut jostain syystä kirjoittaa hänelle lähetettä tutkimukseen (liittyi muistaakseni johonkin mieheni työpaikan vakuutusjuttuihin), vaan kirjoitti lähetteen yksityiselle urologille. Sillä käynnillä urologi kirjoitti lähetteen simppatutkimukseen jollekkin toiselle yksityiselle ja kun mieheni soitti kyseiseen paikan ajanvaraukseen, he eivät kuulema tee enää siemennesteanalyysejä ja käski varata ajan väestöliittoon. No väestöliitossa saatiin kyseinen tutkimus sitten vihdoin tehtyä muutama päivä sitten ja nyt kun minulle tuli kutsu tuonne naistentautien polille, mukana oli myös kutsu miehelleni siemennesteanalyysiin. Ärsyttää, että toista pompotellaan paikasta toiseen yhden tutkimuksen vuoksi, joka sitten oltais voitu tehdä minun tutkimusten yhteydessä. Nyt ollaan siis kuljettu aivan eri reittejä, minä julkisella ja mieheni yksityisellä, ja nähtäväksi jää, kuinka paljon mieheni työpaikan vakuutus nyt sitten edes korvaa näistä yksityisillä juoksemisista. Olisi varmaan kannattanut saman tien meidän molempien mennä väestöliittoon tutkimuksiin ja maksaa itse koko lysti. Ainakin kaikki olisi sujunut selkeämmin ja nopeammin.

No sitten siihen siemennestetutkimukseen. Tänään tuli postissa tutkimuksen tulokset, tosin ilman lääkärin analyysia. Niistä nyt itse ymmärsin sen verran, että siittiöiden määrä ja liikkuvuus ovat hyvät, mutta siittiöiden muodossa/täydellisessä rakenteessa olisi vähän parantamisen varaa. Täydellisiä siittiöitä oli vain 3%, mikä kuulostaa todella vähältä, mutta lapussa ollut viiteraja (WHO) on 4%, joten siitä ei kuitenkaan kovin kauas jääty. Huonoa laatua kuitenkin ilmeisesti kompensoi tuo hyvä lukumäärä ja liikkuvuus. Uskoisin, että diagnoosiksi tulisi teratozoospermia ja vähän alentunut hedelmöityskyky. Tämä on kuitenkin vain minun omaa tulkintaa ja pohdintaa, enkä ole alan ammattilainen, joten odotellaan mitä lääkäri asiaan kommentoi. Lääkärin kommenti saadaan vasta silloin syyskuun loppupuolella, jolloin meillä on aika naistentautien polille. Mies ei ollut moksiskaan tuosta tuloksesta ja piti sitä ihan hyvänä, mistä olen kyllä samaa mieltä, mutta silti se jollain tapaa hieman harmitti. Ahkeran googlettelun jälkeen tulin siihen tulokseen, että sen ei pitäisi estää luomuraskautta, mutta varmaan kuitenkin hidastaa raskaaksi tuloa. Tietysti jos minusta löytyy jotain "vikaa" myös, niin todennäköisyys luomuraskaudelle vähenee. Nyt vain odotellaan ja todennäköisesti jatkan huomenna googlen ihmeellisessä maailmassa ;)

1 kommentti:

  1. Tuttuja tunteita. Me siirryimme suosiolla väestöliiton hoiviin (kalllistahan se on, mutta sen arvosta). Kunnallisella saatiin "vääriä tuomioita". Nyt ainakin asiantuntevat ihmiset hoitavat meille tärkeää asiaa. Mikäi haluat, löytyy blogistani linkki lapsettomuutta kääsittelevään foorumiin, jossa voi purkaa ajatuksiaan ja tunteitaan. :)

    VastaaPoista